I Västmanland har fler män tinnitus än riksgenomsnittet. Foto: TT

Män besväras oftare av tinnitus i Västmanland

Publicerad

Det är vanligare att män har tinnitus, enligt Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät 2016. I Västmanland uppger 26 procent män att de har tinnitusbesvär medan 15 procent kvinnor uppger samma problem.

Tinnitus drabbar oftare män i Västmanland, det visar siffror från Folkhälsomyndighetens folkhälsoenkät som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt.

I alla län är andelen män med tinnitusbesvär högre än andelen kvinnor.

– Det finns också ett samband med stress och oro. Mår man dåligt på andra plan blir man mer besvärad av tinnitusen, säger Anders Fridberger, säger Anders Fridberger, professor i neurovetenskap som håller på med öronforskning, till Nyhetsbyrån Siren.

Fler män med tinnitus än rikssnittet

Rikssnittet ligger på 24 procent för män och 17 procent för kvinnor. I Västmanland uppger 26 procent män att de har tinnitusbesvär medan 15 procent kvinnor uppger samma problem.

Tinnitus innebär att den drabbade hör ljud som inte har någon känd källa.

– Många människor har tinnitus, men märker den bara när det är tyst runtomkring. För dem orsakar det minimala besvär. Sedan finns det de som har mycket svåra besvär och som inte kan sova eller bortse från ljudet, säger Anders Fridberger.

Ovanligare med svåra besvär

Andelen som uppger att de har svåra besvär av tinnitus är två procent i hela riket.

– Det är viktigt att vara rädd om sina öron och inte utsätta sig för starka ljud. Tinnitus har ett starkt samband med hörselskador, fortsätter Anders Fridberger.

Tinnitus

Tinnitus innebär att du hör ljud som inte har någon känd källa. Ibland upplevs ljuden som väldigt besvärande. Tinnitus förekommer ofta i samband med en hörselskada. Omkring var tionde person i Sverige har erfarenhet av tinnitus. Av dessa är det ungefär 100 000 som har så svåra besvär att deras dagliga liv påverkas.

Tinnitus kan i sin tur leda till andra symtom och besvär. Personer som har tinnitus säger ofta att de har problem med irritationskänslor, störd nattsömn och störd koncentrationsförmåga.

Källa: Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.