Reine Ullén överlevde skogsbranden. Foto: Silvia Anna Gruber/SVT

Reine ärrades för livet

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått ett år sedan Reine Ullén och hans kollega Robert Svensson fastnade i eldinfernot i Stabäck. Reine överlevde mot alla odds, men hans vän och kollega omkom i branden. Vi träffade honom på platsen han aldrig kommer att glömma.

Den stora skogsbranden var inne på sitt femte dygn när Reine Ullén och hans kollega Robert Svensson var på väg till sitt arbetspass i skogen i närheten av Stabäck.

De fick höra att branden var drygt en mil bort, men i själva verket var den närmare än de någonsin hade anat. De mötte en eldvägg och sedan gick allting snabbt. Båda flydde ur bilen och försökte ta sig ifrån den brinnande skogen. Reine snubblade och kollegan försvann i röken.

Skogsbranden i Västmanland

Ringde frun för avsked

Reine försökte starta timmerbilen, men allt syre var borta. Han hamnade till sist mitt på bilvägen, som var den enda platsen där det inte brann. I över två timmar brändes Reines kropp så illa att huden sprack.

– Jag är inte bränd, utan jag är kokt av den strålningsvärme som var runt omkring mig. Det tog lång tid innan jag insåg att jag ville ge upp, men till sist ringde jag min fru för att säga adjö, säger Reine Ullén.

Se hela Reines berättelse i inslaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet