Migrationsverket. Foto: TT

Migrationsverket drar ner

Uppdaterad
Publicerad

Sedan mängden asylsökande på nytt har minskat börjar Migrationsverket dra ner på antalet anställda. I region mitt minskas antalet anställda med omkring 300 personer.

Till en början ska 23 500 direktupphandlade boendeplatser avvecklas under våren, meddelar myndigheten. Därför behövs inte lika mycket boendepersonal.

– Vi kommer att erbjuda andra tjänster inom Migrationsverket. Vi måste försöka hitta andra arbetsuppgifter inom verket i de delar där vi har mycket att göra. Det kommer dock sannolikt inte att räcka till så ett antal kommer behöva sluta men hur många vet vi inte än, säger Magnus Önnestig, regionchef för region mitt på Migrationsverket.

LÄS MER: Asylboenden i Västerås stängs

Inledningsvis minskas antalet anställda i vad som kallas region Mitt med omkring 300. Just i den regionen finns relativt många boenden för asylsökande, enligt verket. Området omfattar förrutom Västmanlands län även Värmland, Dalarna, Örebro, Gävleborg och Uppsala län.

– Alla orter kommer beröras, men vi kommer vara kvar i alla län. Nästa vecka kommer vi gå in i detalj hur organisationen ska se ut och efter det kan vi gå in på individnivå, säger Magnus Önnestig.

Migrationsverket har 1 100 medarbetare i region Mitt och totalt cirka 8 400 anställda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.