Foto: Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB.

Miljardinvestering i klimatsnäll energi

Uppdaterad
Publicerad

2020 ska Mälarenergi vara fritt från kol och olja, det har styrelsen beslutat. Nu väntar investeringar på 1,7 miljarder kronor i en ny anläggning.

– Vi behöver förnya. Den anläggning som vi fasar ut är från 1963. Det här är en investering i ett nytt bränsle som är miljöanpassat, säger Staffan Jansson, styrelseordförande Mälarenergi.

Trä istället för olja

Idag används kol och olja under kalla vinterdagar – det ska man ha slutat med senast 2020, enligt Mälarenergis ägardirektiv. Med den nya anläggningen kommer man istället att kunna använda returträ som bränsle i produktionen av el och fjärrvärme.

Delar av den gamla anläggningen ska bytas ut och ersättas av en ny panna och turbin.

Kommer det här att påverka elpriserna?

– Elpriserna kommer att förändras i Sverige, men det här kommer att hjälpa till att hålla priserna nere. Det kommer att bli mer vind och vatten i vårt elnät, men vintertid kommer det att finnas ett stort behov av alternativ, som detta, säger Staffan Jansson.

Kostar 1,7 miljarder

Den nya anläggningen, som innebär en investering på 1,7 miljarder kronor, ska byggas vid Norra Seglargatan intill Kraftvärmeverket i Västerås och vara i drift 2020.

Varför tar det fyra år innan anläggningen står klar?

– Vi har Sveriges största kraftvärmeverk. Man kan inte göra den här omställningen hur snabbt som helst, säger Staffan Jansson.

Styrelsens beslut ska nu tas upp i Västerås kommunstyrelse för att slutligen godkännas i kommunfullmäktige senare i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.