Foto: Daniel Gustafsson/ svt

Miljonkrav för dödligt polisvåld

Uppdaterad
Publicerad

Anhöriga till den 28-årige man som dog till följd av polisvåld på en psykiatrisk avdelning på sjukhuset i Västerås 2014 kräver nu staten på skadestånd.

Civil Rights Defenders, som företräder de anhöriga, begär hos Justitiekanslern cirka 2,7 miljoner kronor, meddelar människorättsorganisationen.

– Inga pengar i världen kan ersätta vår Sinthu. Hittills har man kallat det som hänt vår bror för en ”olycka”. Vi håller inte med om det och man måste lära sig något från den här händelsen så att en liknande situation inte uppstår igen, säger Shobana Selvarajah, syster till Sinthu Selvarajah.

Fallet Sinthu

Grunderna för skadeståndet är enligt organisationen att polisen använde våld fastän mannen inte utgjorde något hot, samt att såväl Åklagarmyndigheten som polisen brustit i ”efterkommande agerande och utredning av dödsfallet”.

En förundersökning om tjänstefel och en om vållande till annans död har båda lagts ner.

Rättsläkaren ändrade sin bedömning

Sinthu Selvarajah avled på Västerås sjukhus i december 2014. Omständigheterna kring hans död har uppmärksammats i en granskning av Sveriges Radio Ekot.

Sinthu Selvarajah var inlagd för en psykos, och när personalen uppfattade honom som paranoid tillkallades polis som brottade ner honom i ett patientrum. Rättsläkaren har ändrat sin tidigare bedömning och konstaterar att det var polisernas ingripande som orsakade Sinthu Selvarajahs död. Trots detta har förundersökningen mot poliserna lagts ner.

Läs mer: Polisman for med osanna uppgifter om Sinthus död

Riksåklagaren begärde i december in handlingar i det uppmärksammande fallet för att göra en bedömning om det finns skäl att göra en ytterligare överprövning av ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet