I Kungsör byggs Sverige i miniatyr

Publicerad

Under ett års tid har arbetet med att bygga en miniatyrmodell av Sverige pågått i Kungsör. Nu är Norrland byggt och härnäst väntas Västmanland stå klart. Under två dagar nästa vecka öppnas portarna för ett smakprov av modellbygget.

Bakom modellbygget står bland andra Staffan Anger och Harry Frank som köpt en stor lokal i Kungsör där miniatyrsverige nu byggs. Nästa vecka visas den klara Norrlandsdelen upp.

– Det känns fantastiskt, jag är glad för Kungsör och Västmanlands skull att vi har det här, säger Staffan Anger, ordförande i Miniature Kingdom som står bakom projektet.

Visionen är att modellen ska bli en stor attraktion som kan sätta Kungsör på kartan. Inspirationen kommer från en miniatyrmodell som finns i Hamburg.

Västmanland i miniatyr inom ett år

– Det var fantastiskt när jag hälsade på där och tanken är att skapa någonting liknande i Kungsör, säger Staffan Anger.

Efter att bygget varit igång ett knappt år står nu den norra delen av Sverige klar. Härnäst väntas Västmanland och Stockholmsområdet bli klart, och det återstår en hel del jobb innan hela landet kan beskådas i modellform.

– Tre-fyra år kanske är realistiskt. Inom ett år kan vi nog ha Västmanland klart, säger projektledaren Magnus Eriksson.

Hoppas få ungdomar intresserade

Utöver honom är det tre personer som bygger hus och landskap samt en person som programmerar de modelltåg som tillhör modellbygget.

Just tågen och rälsen har varit den mest arbetssamma delen enligt Magnus Eriksson. Hittills har 260 meter räls lagts ut och mer blir det när modellen byggs ut.

Det långsiktiga målet med Sverige-modellen är att inspirera både unga och gamla i att lära sig mer inom flera områden.

– Jag tror och hoppas att både unga och gamla som besöker oss kan få ett större intresse för geografi och teknik. Och att fler unga kanske blir intresserade av att bygga modeller eller att programmera, vilket ligger bakom hur vi styr alla tåg här, säger Harry Frank, vice ordförande i Miniature Kingdom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.