”Nästan ingen som kommer till oss är friska”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan alla som kommer till Rättsmedicinalverket för bedömning har någon form av psykiska besvär.

– Det vi är experter på är att avgöra är om det finns misstankar om en allvarlig psykisk störning, säger Marianne Kristiansson, överläkare.

Vid en paragraf 7-undersökning konstaterar man aldrig att någon är sjuk, men om misstankar finns så rekommenderar man att en rättspsykiatrisk undersökning görs.

Arbogafallet

Fler inblandade

– En rättspsykiatrisk undersökning är betydligt mer omfattande där vi har fyra veckor på oss. Personen tas in på någon av våra undersökningsenheter, antingen i Stockholm eller Göteborg och det är mycket mera folk som deltar som psykologer, socialutredare och personal från avdelningen förutom rättspsykiatrikern, säger Marianne Kristiansson.

Rättspsykiatrikern har ansvaret över utlåtandet, men får underlag från de övriga som deltar i utredningen. Det gör att säkerheten i bedömningen är  mycket högre än i en paragraf 7-undersökning.

Påverkar straffet

Hurvida någon är sjuk eller inte kan ha en betydelse när det kommer till brott. Ofta döms man till rättspsykiatrisk vård på obestämd tid, istället för fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet