Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Skenande kostnad för hyrsjuksköterskor

Uppdaterad
Publicerad

För årets åtta första månader har kostnaden för hyrsjuksköterskor ökat med 96 procent jämfört med samma period förra året.

Under årets första åtta månader har Landstinget Västmanland betalat 121,9 miljoner kronor för inhyrd personal. Under samma period förra året var den kostnaden 96,9 miljoner – och också det var en ökning jämfört med året innan.

Mest ökar kostnaden för hyrsjuksköterskor

Störst var kostnadsökningen för inhyrda sjuksköterskor. 2015 betalade landstinget 17,4 miljoner för hyrsjuksköterskor under januari till och med augusti, i år var den siffran 34,1 miljoner. Det är en kostnadsökning på 96 procent.

Har svårt att få tag på sjuksköterskor

Carola Lilja, som är personalchef på Västmanlands sjukhus, säger att man länge dragits med svårigheter att tag på sjuksköterskor.

– Vi måste jobba med vår bemanningsproblematik, säger hon.

Som SVT tidigare har rapporterat har bristen på personal även lett till att Landstinget Västmanland har fått stänga ner operationssalar – något som bidrog till längre vårdköer.

Hyrläkarna var först ut

Varför kostnadsökningen för sjuksköterskor har varit så stor i år tror hon beror på att det varit en eftersläpning i förhållande till hyrläkarna.

– Kostnaderna för hyrläkarna ökade kraftigt för ett par år sedan, nu verkar det som om hyrsjuksköterskorna har kommit ikapp, säger Carola Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.