Norberg en lysande skolraket

Uppdaterad
Publicerad

Norbergs kommun har gått från botten till toppen på fem år när Sveriges kommuner och landsting (SKL) jämför svenska kommuners skolresultat. Miljö- och kvalitetsarbetet ligger bakom menar rektorn.

2008 började Kjell Anderson som rektor på Centralskolan, kommunens enda skola för årskurs 6-9.

För fem år sedan var ni plats 266 när det sammanvägda resultatet presenterades, nu är ni på plats 15. Är det din förtjänst?

– Jag tror att jag har en del i förbättringen på det sättet att jag såg till att det hände något. Grunderna fanns där med bra personal, lokaler och vilja,  Vi har jobbat hårt på flera plan och framför allt med skolmiljön, men det finns också ett systematiskt kvalitetsarbete som bidragit.

Över 90 procent av era elever når målen i alla ämnen. Det är ett resultat som vägs in den totala rankingen. Många andra kommuner har betydligt lägre resultat. Vad tänker du om det? 

– Det är ett resultat som förstås är väldigt glädjande för oss. Det är oerhört viktigt för skolan att samtliga elever får med sig en kunskap och att man har betyg så att man kan läsa på gymnasiet.  

Men om man tittar på betygsnittet så är det inte så högt.

– Visst, men man måste också fråga sig hur mycket av kunskapen som skolan tillför. Tidigare år har det även funnits en aspekt som exempelvis mäter föräldrarnas utbildningsnivå. Det fanns inte med i årets jämförelse. Tidigare år har vi sett att när man räknat med den aspekten så har vi klarat mål som exempelvis inte skolor i Danderyd klarat av.

Norberg är en väldigt liten skolkommun. Vad betyder det i sammanhanget? 

– Litenheten är både bra och dålig. Vår statistik påverkas mer av enskilda skolprestationer än andra större kommuner. Senast var det 44 elever som gick ut grundskolan i Norberg, i Västerås rör det sig om tusen. Det betyder att om vi har två elever som presterar dåligt så drar det ner vår statistik, medan om vi har ett antal elever som är duktiga så drar det upp oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.