Foto: SVT

Nu ska det bli mer jämställdhet bland professorerna

Publicerad

Regeringen skärper nu jämställdhetskraven på universitet och högskolor. Från och med 2030 vill man att hälften av alla nya professorer är kvinnor.

I anställningskategorin professorer på svenska lärosäten är kvinnor under­representerade. Sedan 2005 har dock antalet kvinnor bland professorerna ökat från 660 till 1.260 helårspersoner, alltså en fördubbling på tio år. Men det duger inte för regeringen och därför görs nu en rejäl satsning.

Blivit hörsammade

Nu höjs basanslaget rejält för svenska lärosäten och den sammanlagda satsningen är 2,8 miljarder kronor.

– Det betyder dels att vi har blivit hörsammade i de delar som vi har haft dialog med departementet om vilka satsningar som vi skulle vilja se på forskningssidan, säger Mälardalens Högskolas (MDH) rektor Paul Pettersson.

Målet är 50 procent

På MDH ser situationen något bättre ut idag än rikssnittet på 25 procent. 29 procent av de anställda professorerna på MDH är kvinnor och när det gäller bland de nyrekryterade, så är siffran 40 procent. Målet är att 50 procent av de nyrekryterade professorerna ska vara kvinnor år 2030.

Hur ska ni klara av det?

– Vi jobbar med det. Vi håller på att ta fram en handlingsplan som ska vara klar till våren, och sen ska vi jobba i tre år med att införa den planen. Vi har en bit kvar. 50 procent är ett bra mål, men det är en bit dit, så det är nog bra att det ska var nått år 2030, säger Paul Pettersson.

Antal anställda professorer på Sveriges lärosäten fördelade efter kön 2015

Totalt: 6.428

Kvinnor: 1.630

Män: 4.798

Källa: Universitetskanslersämbetet (UKÄ)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.