Under den gångna säsongen har lodjur fotats vid ett terttiotal tillfällen. Foto: SVT Arkiv

Nu tas rovdjurskamerorna ner

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste fyra månaderna har övervakningskameror suttit placerade i naturen runt om i Västmanland. Syftet är att filma länets rovdjur för att kunna genomföra en inventering. I veckan avslutades fältarbetet och kamerorna har de tagits ner för säsongen.

– Vi har tittat på bilderna lite löpande och vad vi sett är att det varit lodjur vid ett trettiotal tillfällen. Ofta är det samma lodjur som rör sig i områdena men det vi framför allt letat efter är honor med ungar, och det har vi sett på tre olika platser, berättar Daniel Mallvitz, inventeringsansvarig för stora rovdjur på länsstyrelsen i Västmanland.

Kamerorna gör det möjligt att övervaka lodjuren

Det är länsstyrelsen som ansvarar för förvaltningen av rovdjuren i Västmanland, och för att kunna nå målet med livskraftiga stammar och för att problemen som de kan orsaka ska vara så få som möjligt genomförs rovdjursövervakning.

Runt 95 procent av övervakningen är lodjur, men det förekommer även andra rovdjur, som varg, björn och kungsörn.

Vargbyten lockar kungsörn

– Vid varginventering använder vi främst DNA- och snöspårning, men när det gäller lodjur har vi inte riktigt den möjligheten, då är kameran bättre, förklarar han.

Han berättar vidare att för fånga den annars rätt kameraskygga kungsörnen brukar de använda vargbyten.

– Kungsörnen brukar dras till byten slagna av varg, och då sätter vi upp kameror när vi ser sådana.

Analys väntas till sommaren

Vad analysen av bilderna kommer att berätta är för tidigt att säga. Först till sommaren kommer han och viltskadecentret ha gått igenom dem och kan komma med ett mer säkert resultat.

– Vi började med det här arbetet i fjol, och har gjort det mer utstuderat i år vilket förmodligen kommer ge resultat, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.