Denise Rosén skyddar hundarna med munkorg. Foto: Privat

Flera fall av förgiftade hundar – nu börjar dagisen med munkorg

Uppdaterad
Publicerad

Flera fall av förgiftade hundar oroar nu boende i Västmanland och på hunddagiset Helping Dogs har man börjat med munkorg för att förhindra att hundarna äter något okänt på marken.

Efter det uppmärksammade fallet i Hallstahammar där Jack Russel-terriern Felix blev förgiftad av köttbullar indränkta i glykol så har nu en liknande händelse ägt rum i Västerås. Hittills under året har polisen fått in fyra fall av misstänkt förgiftning av djur och nu ökar oron bland hundägare.

– Vi är väldigt oroliga, säger Denise Rosén som driver hunddagiset Helping Dogs i Västerås.

På dagiset där det finns plats för femton hundar har de börjat med munkorgar efter den senaste tiden misstänkta förgiftningar.

– Vi har börjat med munkorgar på alla våra hundar och på vissa hundar där munkorgen inte passar använder vi trattar som brukar användaas efter operation, sgäer Denise Rosén.

Tacksamma ägare

Enligt Denise är hundägarna som har sina husdjur på dagiset väldigt tacksamma för säkerhetsåtgärden de vidtagit.

– En del lånar hem munkorgarna för att ha på kvällspromenader, säger hon.

Ingen av hundarna på Helping Dogs har råkat ut för förgiftad mat, men de känner till flera fall där det hänt.

– I måndags hörde vi från en bekant att en hund i Blåsbo fått i sig förgiftad mat. Det gick bra den gången men vi är jätteoroliga.

Tvingades avlivas

Ännu en hund misstänks ha förgiftats på Gideonsberg i Västerås i söndags. Under en promenad vid 21-tiden fick en hund i sig mat som låg vid en buske. Hunden blev snabbt dålig och togs till veterinär i Strömsholm. Där tvingades hunden till slut avlivas efter den misstänkta förgiftningen.

På måndagen inkom en anmälan om djurplågeri till polisen i Västerås. Johan Stenvi, på utredningsenheten, berättar att det totalt inkommit fyra fall av misstänkt förgiftning av djur hittills i år. Det rör sig enligt honom om ett fall i Köping, ett i Hallstahammar och två i Västerås.

– Antalet anmälningar av misstänkt djurplågeri ligger i nivå med tidigare år, men vad gäller misstänkta förgiftningar av det här slaget så har vi fler än tidigare, säger Johan Stenvi på utredningsenheten på polisen i Västmanland.

Trots att det är fler än vanligt kan han inte uttala sig om polisen utreder något eventuellt samband. Han menar att det finns en gerell svårighet i att utreda förgiftning av hundar, men tar samtidigt anmälningarna på största allvar.

– Det är generellt svårt med hundar eftersom de får i sig allt möjligt av misstag. Men jag har ingen anledning att misstro ägare eller veterinärer.

Polisen: Utreder fyra fall

Polisen utreder nu de misstänkta fallen. De manar i nuläget inte till några särskilda åtgärder för hundägare.

På ett hunddagis i Västerås har man börjat med munkorgar. Hur ser du på det?

– Det finns ingen anledning att betvivla deras bedömning, de kan hundar mycket bättre än jag. Det är en tråkig utveckling. Varje hundägare måste göra en egen bedömning. Sen förstår jag att det finns en skillnad i att ha hand om andras hundar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.