Therese Kihlander är Skinnskattebergs nya samordnare för näringsliv och turism. Foto: SVT

Så ska företagsklimatet i Skinnskatteberg bli bättre

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens nya samordnare Therese Kihlander ska öka förståelsen mellan kommun och lokalt näringsliv i Skinnskatteberg, som idag är bland de kommuner som har allra sämst företagsklimat i Sverige.

– Det är väl därför man har gjort den här satsningen, för att det är något som behövs helt enkelt. Absolut, det finns saker att jobba på, och det tycker jag bara ska bli roligt, säger hon.

SVT Nyheter Västmanland följde med Therese Kihlander på det allra första företagsbesöket, till ett litet redovisningsföretag.

Där är kommunens nya tjänst välkommen.

– Jag är jätteglad att det kommer en sådan tjänst. Jag hoppas att den kommer att fyllas med mycket arbete utåt – lära sig om företagen, och förstå att företag faktiskt kan vända sig till kommunen, säger Susanne Andehede, redovisningskonsult.

Enligt statistik om företagsklimat som Svenskt näringsliv har tagit fram ligger Skinnskatteberg på plats 289 i Sverige.

Bara 15,3 procent tycker att företagsklimatet är bra i kommunen.

Har det funnits en oförståelse mellan kommunen och företagarna, historiskt?

– Ja, jag tror att det är oförståelse faktiskt, okunskap från båda sidor. Vi ser det kanske som att det inte har funnits någon vilja till samarbete, men jag tror inte att det är så från kommunens sida, utan det är nog okunskap, säger Susanne Andehede.

Hon tror att Skinnskatteberg kan få ett bättre näringsliv om man lyckas minska just den okunskapen.

– Jag tror att folk kan tycka det blir mer intressant att starta företag i kommunen.

”En medlare”

Therese Kihlander säger att hennes fokus bland annat kommer att ligga på förstå hur företagarna i kommunen har det.

– Jag ser ju mig själv som en medlare, som dels ska framföra förutsättningarna som företagarna har till politiker och tjänstemän, och samtidigt utåt kunna förmedla vad man som kommunal organisation har för förutsättningar och vilka regelverk man behöver förhålla sig till. Min största vision är att vara lyhörd och kunna ge en rättvis bild åt båda hållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.