Nyheter från dagen: 24 april

Uppdaterad
Publicerad

Nedan får du ett urval av dagens nyhetshändelser i länet och de mest klickade publiceringarna från SVT Nyheter Västmanland.

Full fart i räknestugan i Västerås: ”Vissa behöver lite mer plugg”

I Västerås erbjuds nu elever hjälp att lösa matteuppgifter, att plugga inför prov eller inför högskoleprovet. En av dem som kämpar i ”räknestugan” när SVT är på besök är Emilia Hagelbjer Jacobsson.

– Att klara matten betyder jättemycket, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emilia Hagelbjer Jacobsson är en av flera elever i Västerås som uppskattar att få extra hjälp med matten. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Allt fler räcker upp handen – behovet av mattehjälp växer i Västerås

Behovet av extrahjälp för barn och unga vuxna ökar. I Västerås har organisationen Mattecentrum öppnat en tredje räknestuga där elever kan plugga matte utanför skoltid.

– Vårterminen 2023 hade vi 28 elever och till hösten var det 46, säger Alborz Azadrad, volontär och projektledare på Mattecentrum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla kan lära sig matematik – det menar Alborz Azadrad, volontär och projektledare på Mattecentrum i Västerås. Hör honom berätta varför ämnet är livsviktigt i videon. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Nya regler för skyddade boenden ska stoppa oseriösa aktörer

Skyddade boenden för våldsutsatta kvinnor och barn måste nu söka tillstånd för att få bedriva sin verksamhet. De nya reglerna innebär också att barns behov av placering på skyddat boende ska utredas separat från mammans.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Emeli Lanninge från socialtjänsten i Västerås enhet för våld i nära relation om vad de nya reglerna för skyddade boenden innebär. Foto: Anna Mi Skoog

Har du ett nyhetstips eller bilder/video från en händelse? Mejla till: vastmanland@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.