Foto: Erik Jonsson

Nytt mineral upptäckt nära Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Tjeckiska och svenska forskare har upptäckt ett nytt mineral, rikt på sällsynta jordartsmetaller. Fyndet gjordes i tidigare gruvområden i närheten av Norberg.

Forskarna har gjort undersökningar i den så kallade REE-linjen, som är ett tio mil långt stråk som sträcker sig från Nora genom Riddarhyttan och Norberg.

REE står för Rare Earth Elements – sällsynta jordartsmetaller – och stråket har en lång historia av upptäckter inom det området. Bland annat var det här som man upptäckte grundämnet cerium, vilket publicerades redan 1804.

– Så det är ett område som är vetenskapshistoriskt intressant, utöver att det är geologiskt mycket intressant, säger Erik Jonsson, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning (SG) och adjungerad professor vid Uppsala universitet.

Det mineral som de tjeckiska och svenska forskarna nu har hittat har döpts till gadolinit-(Nd). Det är en variant av gadolinit – det mineral i vilket upptäckte de allra första sällsynta jordartsmetallerna.

Behövs i grön teknologi

Gadolinit-(Nd) domineras av metallen neodym, som bland annat är eftertraktad inom den högteknologiska industrin. Utvecklingen av ny grön teknologi, som elbilar och vindkraftverk, har ökat efterfrågan på sällsynta jordartsmetaller, berättar Erik Jonsson.

– Till vissa typer av vindkraftverk går det åt flera hundra kilo ren metall, säger han.

Han är engagerad i projekt på EU-nivå som jobbar på att öka kunskapen om sällsynta jordartsmetaller. Ett långsiktigt syfte med det är att minska beroendet av import från Kina.

Att börja bryta gadolinit-(Nd) i Norberg för att utvinna sällsynta jordartsmetaller blir dock inte aktuellt – det är inte ekonomiskt hållbart, berättar Erik Jonsson – men upptäckten ger bland annat nya ledtrådar till varför jordartsmetaller dyker upp på vissa platser och hur de kan förekomma.

– En viss brytningspotential kan nog också finnas i REE-linjen generellt, säger Erik Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.