Foto: TT

Obduktionen blev aldrig av – man begravdes utan dödsorsak

Uppdaterad
Publicerad

En man i Västerås avled i hemmet och läkaren beslutade att han skulle obduceras för att fastställa dödsorsak. Men en miss i kommunikationen gjorde att begravningsbyrån hämtade mannen och begravde honom utan att han obducerades.

Det är mannens hustru som har anmält missen till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som nu konstaterar att kommunikationen mellan olika enheter har brustit.

Mannen dog i hemmet sommaren 2015. Läkaren utfärdade då ett dödsbevis och ett beslut om obduktion. Men när begravningsbyrån kom för att hämta mannen blev dessa dokument kvar i hemmet.

Dödsorsak fastställdes inte

Mannens fru ringde flera gånger till sin läkare för att få veta om resultatet från obduktionen hade kommit. Efter en dryg månad kom beskedet – hennes man hade aldrig obducerats. Dödsorsaken blev därför inte fastställd.

Frun skriver i anmälan att det är ”helt ofattbart”, och att hennes önskan är att ingen annan ska behöva uppleva det hon gått igenom, ”att inte få klarhet i vad som hände och varför”.

IVO har varit i kontakt med landstinget, som meddelar att de har gjort en internutredning, och tagit fram en ny rutin för hantering av obduktionsbeslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.