Foto: SVT

Ökad beredskap för kontroversiell konst

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stad har en beredskap för konst som kan innebära säkerhetsrisker för både besökande och personal.

Eskilstuna kommun ska förhandsgranska Elisabeth Ohlsson Wallins nya utställning för att se över om det finns någon hotbild. Orsaken är terrorattacken som ägde rum i Paris härom veckan och att Ohlsson Wallins konst tidigare skapat turbulens.

Även i Västerås stad har man en beredskap för konst som kan innebära säkerhetsrisker för besökande och personal.

– Vi skulle göra precis samma sak det är jag helt övertygad om. Vi har en oerhörd bra kontakt med konstmuseet här och de som ansvarar för det och jag tror att rent spontant så skulle de höra av sig till oss och utifrån hotbilden som är så skulle vi gå igenom det, säger Monique Holmgren, avgående säkerhetsansvarig, Västerås stad.

Hur skulle det gå till?

– Alltså det är ju att göra en riskindentifiering och att sätta dit åtgärder utifrån det för att minska risken för att det ska hända någonting både när det gäller personal och när det gäller själva konsten. Vi får ju inte backa i sådana här frågor heller, säger Monique Holmgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.