Foto: SVT

Ökade kostnader för inhyrd personal i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor inom landstinget i Västmanland fortsätter att öka. Notan för 2015 landade på cirka 13 miljoner kronor mer än året innan.

Under 2014 anlitade landstinget i Västmanland inhyrda sjuksköterskor för 22,6 miljoner kronor. Under 2015 har utgiften stigit till 35,2 miljoner kronor vilket är en ökning i kostnad som motsvarar 56 procent.

Ökning i de flesta landsting

Landstinget i Västmanland är långt ifrån ensamma om att ha en ökad kostnad för inhyrda sjuksköterskor enligt siffror som tidningen Vårdfokus har tagit fram. En sammanslagning av den totala kostnaden för samtliga landsting visar att kostnaden har ökat från 477 miljoner kronor 2014 till 785,5 miljoner kronor under 2015. Granskningen visar att landstinget i Skåne står för den enskilt största kostnadsökningen med 153 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.