Bussresursen: ”Vi är livvakter, väktare, tränade i försvaret och inom kampsport” Foto: SVT

Ökad trygghet på bussarna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Nu har skyddet och tryggheten för chaufförer och resenärer på bussarna i Västerås förstärkts. Lokaltrafiken har permanent utökat teamet som ska förebygga, men också rycka ut vid bråk och andra problem på bussarna.

– Bara att vi cirkulerar och syns bland passagerare och ute bland folk på stan och så, det gör ju att stämningen blir lugnare, säger Rebecka Elfström, en av de busschaufförer som är permanent knutna till det som lokaltrafiken kallar resursgruppen.

Mer tid och personal

Resursen var tidigare i tjänst främst under helgkvällar och nätter, men sedan första februari även under vardagseftermiddagar och kvällar. Under fredag och lördag är de nu i tjänst redan från mitt på dagen till trafikens slut.

Från att ha haft motsvarande 2 personer på timanställning i gruppen, ligger nu 3,5 heltidstjänster i resursen. På vardagarna rullar en bil, på helgerna två.

– Vi cirkulerar vid centralen, uppe i centrum och ser så alla sköter sig. Emellanåt åker vi också ut i ytterområdena och kollar vad det är för folk som är på väg in till centrum. Då är vi beredda om det till exempel skulle komma större ungdomsgäng, säger Rebecka Elfström.

Framförallt förebygga

Syftet med resursgruppen är framförallt att förebygga oroligheter och bråk på bussarna, att få och se signaler och kunna stoppa stöket innan det ”brakar loss”.

Att också bistå chaufförer om det blir problem med resenärer som till exempel inte har giltiga biljetter, eller är alkohol- eller narkotikapåverkade berättar Rebecka Elfström.

Startades efter en knivskärning

Resursen, som startades redan 2008 efter att en busschaufför blev knivskuren i samband med ett rån, styrs av den centrala trafikledningen inifrån lokaltrafikens kontor. De har alla kommunikationsradio, GPS: er och nära samarbete med polis och Västerås stads tjänsteman i beredskap.

Vid behov kan trafiken snabbt läggas om och eftersom personalen är busschaufförer i grunden kan de vid behov också ta över bussen och köra den från platsen.

Kim Södergren, busschaufför Foto: SVT

– De betyder jättemycket. De kommer om det blir problem, bråk eller tjafs. På kvällar och nätter är det skönt att bara se och veta att de finns i närheten, säger Kim Södergren, busschaufför.

Hon har själv kört buss i ett drygt år och än aldrig aktivt behövt påkalla resursen, men vet flera kollegor som gjort det.

Både hon och vd:n för Västerås lokaltrafik konstaterar att samhällsklimatet blivit tuffare och att det märks även inne på bussarna.

– Resursen är en stor trygghet för oss och det vi har hört är att resenärerna också uppskattar att de finns, säger Kim Södergren, busschaufför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.