Oroliga hyresgäster får stöd

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen i Sala vill sälja ut Salabostäder. Hyresgästföreningen är upprörda, men nu får de stöd från Sverigdemokraterna och den rödgröna oppoistionen.

– I dagsläget är vi emot att sälja ut lägenheterna eftersom vi ser att det kommer att utarma bolaget. Vi har också väldigt många hyresgäster som har ringt upp oss eftersom de känner en sådan stor oro, säger oppositionsrådet Ulrika Spårebo (S).

Alliansen i Sala vill sälja ut Salabostäders. Hyresgästföreningen är upprörda, men nu får de stöd från Sverigdemokraterna och den rödgröna oppoistionen:

Salabostäder

Meningen är att man skulle börja att bygga 58 nya lägenheter redan nästa år. Och komma i gång med ett stambyte på cirka 1000 lägenheter.

”Är väldigt chockad”

Styrelseordförande i Salabostäder, Hans Eljansbo förstår inte varför man nu motsätter sig försäljningen.

– Jag är så fantastiskt chockad eftersom vi var så eniga vid valrörelsen för att underlätta och stimulera för nyproduktion i Sala. Jag vill att Sala kommun använder sig av sitt bostadsbolag för att uppnå en förändring, säger han.

Han menar att Sala är en tillväxtkommun, en attraktiv kommun. Men i och med att man nu går emot förslaget om utförsäljningen anser han att man förbuder bolaget att nyproducera fram till mitten av 2017.

Men enligt Ulrika Spårebo (S) är man inte emot för att bygga nytt.

– Vi är villiga att pröva andra vägar än de förslagen som ligger i dagsläget i bolaget, säger hon och ser allvarligt på att hyresgästerna är oroliga.

Stor oro bland hyresgäster

Oroligheterna bland hyresgästerna är för att man inte har presenterat vilket område man funderar på att sälja ut. Och får de en ny hyresvärd kan de aldrig bli garanterad för förändringar med eventuella hyreshöjningar.

– Det är svårt. Ens hem är det viktigaste man har, där man får vara den man är, säger Ulrika Spårebo (S).

Hyresgästföreningen tycker att de känns bra att de får stöd. Att politikerna tar hyresgästernas oro på allvar. Men trots det har de startat en kampanj.

– Vi har ett torgmöte nästa måndag, klockan 17.00. Vår kampanj heter ”sälj inte mitt hem” och det är precis det vi marknadsför på torgmötet, säger Roger Wallin, ansvarig för bostadspolitiken i hyresgästföreningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Salabostäder

Mer i ämnet