Foto: SVT

Ovanligt många katter smittade med salmonella

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett en ökning av salmonellainfektioner på katter i år. Detta samtidigt som SVA varnar för att många småfåglar också drabbats av sjukdomen.

Ovanligt många katter har smittats med salmonella i år. Hittills har ett tjugotal katter redan smittats i Västmanland, jämfört med totalt sju drabbade katter i fjol.

– Normalt rör det sig om kanske 100 fall i landet och i år är vi uppe i 300 fall. I Västmanland så har vi också haft en ökning från att ha sex-sju fall de senaste åren, till i år då vi är uppe i 22 fall, säger Magdalena Bostedt länsveterinär på länsstyrelsen i Västmanlands län.

Smittas troligtvis av fåglar

Även hos småfåglarna har men sett en ökning av salmonellafall i år. Det varnade Statens Vetrniärmedicinska anstalt för i veckan. Salmonellan som katterna får är samma art som på fåglarna så troligtvis är det från fåglarna som katterna smittas.

– Fågelsalmonellan speglar sig i antalet sjuka katter. De flesta katter är smittade av fåglar, säger Caroline Bröjer, biträdande stadsveterinär på SVA.

Vissa år är salmonellan vanligare än andra. Det mildra vädret kan ha varit en av förklaringarna till att det vanligt ovanligt många salmonellafall i år. Enligt Caroline Bröjer kommer smittan snart att minska igen.

– Snart kommer det klinga av. De vilda fåglarna flyttar in i skogen när det blir vår, säger hon.

Kan föras vidare till människor

Vissa katter får ingen symtom alls medan andra kan få feber, kräkningar och diarré. Enligt SVA kan infektionen på katt i värsta fall leda till döden. Katten kan också smitta sina familjemedlemmar med salmonella.

Barn är känsligare än vuxna. Det är större risk att de slickar på fingrarna efter kontakt med katt- eller fågelmat. Genom att noga tvätta händerna efter kontakt med spyor och avföring från katten minskar risken för smitta.

Det bästa sättet att hindra katter från att smittas av salmonella är att hålla dem borta från fågelbord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.