Foto: TT

Överklagar livstidsdom för Ikea-mord

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av oktober dömdes 36-årige Abraham Ukbagabir till livstids fängelse för dubbelmordet på Ikea i Västerås. Nu överklagar han domen.

Överklagandet lämnades in till Västmanlands tingsrätt på torsdagskvällen.

Ukbagabir vill att hovrätten ändrar brottsrubriceringen från mord till grov misshandel och grovt vållande till annans död. Om han ändå döms för mord vill han ha ett tidsbestämt straff. Det skriver mannens advokat i överklagan till hovrätten.

Knivdådet på Ikea

Den rättspsykiatriska undersökningen visade att Ukbagabir inte led av någon psykisk störning vid tillfället för knivdådet. Hans offentliga försvarare Per-Ingvar Ekblad anser att bakgrundsinformationen till den bedömningen var bristfällig, och vill nu inhämta ett utlåtande från Socialstyrelsen.

”Nedsatt kontroll över sitt handlande”

I överklagan pekar man bland annat på Ukbagabirs oförmåga att lämna en logisk förklaring till gärningarna.

”Tillsammans med vad som framom i den rättspsykiatriska undersökningen finns anledning att inhämta utlåtande från Socialstyrelsen rättsliga råd när det gäller huruvida Ukbagabir till följd av psykisk/personlighetsstörning haft nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande”, skriver Per-Ingvar Ekblad.

Abraham Ukbagabir knivhögg en 55-årig kvinna och hennes 28-årige son till döds på Ikea i Västerås i augusti. Efter avtjänat straff ska han enligt tingsrättsdomen utvisas från Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdådet på Ikea

Mer i ämnet