Västmanlandsmusikens orkesteruppdrag föreslås ändras från att driva en kammarorkester i egen regi till en helt ny verksamhet baserad på samarbeten med andra symfoniorkestrar. Foto: SVT

Oviss framtid för Västerås Sinfonietta

Uppdaterad
Publicerad

Västerås Sinfonietta kan komma att läggas ned. Det framgår som ett av tre scenarier för hur Västmanlandsmusiken ska klara sitt uppdrag ekonomiskt.

Enligt ordförande i styrelsen, socialdemokraten Anders Teljebäck, är det beklagligt, men nödvändigt för att Västmanlandsmusiken ska klara av sitt länsmusikuppdrag.

– Dessvärre innebär det en nedläggning av Sinfoniettan, vilket är djupt beklagligt. Vår bedömning är dock att detta scenario är det enda som ger en långsiktigt ekonomiskt hållbar verksamhet. Förändringen ger en stor besparing som gör att vi kan stärka länsmusiken i länets alla kommuner och gå in i fler nationella samarbeten, säger Anders Teljebäck i ett pressmeddelande.

Personalkostnaderna utgör i dag över 90 procent av de direkta kostnaderna för Västerås Sinfonietta. Trots ökat bidrag har orkestern gått back de senaste åren.

Beslut ska fattas den tredje november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.