Paret fritt att lämna landet

Uppdaterad
Publicerad

41-åringen och hennes 18-årige pojkvän som släpptes på fredagsförmiddagen är fria att lämna landet om de vill. – Ingen av dem har reseförbud, säger Annika Collin, pressansvarig på åklagarmyndigheten.

Paret som varit misstänkta för mordet i Arboga anhölls i sin utevaro på Arlanda flygplats när de skulle lämna landet i tisdags. När de nu släpps på fri fot är de fria att lämna landet enligt åklagarmyndigheten.

– Ingen av dem har reseförbud, säger Annika Collin som är pressansvarig på åklagarmyndigheten.

Arbogafallet

Tyder på låg misstankegrad

Enligt Sven-Erik Alhem som är ordförande i Brottsofferfonden och juridisk samhällsdebattör är det komplicerat vad som gäller i den här typen av fall. Men han menar att det skulle vara egendomligt att begära utreseförbud samtidigt som misstankarna inte räcker för häktning.

– Eftersom åklagaren inte valt att gå in med en häktningsframställning så tyder det på att misstankegraden försämrats eller att något i utredningen inte fallit på plats, säger han.

Måste finnas konkret misstanke  

Enligt Alhem måste det finnas en konkret brottsmisstanke för att utfärda utreseförbud och då ingen häktningsframställan lagts fram så tyder det på att brottsmisstanken är för låg menar han.

– Det är åklagaren som kan utfärda ett reseförbud. Om det görs har den misstänkte rätt att få detta prövat av domstol, säger Alhem.

Riktar kritik mot åklagaren

Han är i övrig kritisk till åklagarens uttalande i det här fallet.

– Att uppge att de här personerna fortfarande är intressanta i utredningen är jag kritisk till. Allmänheten kan då få en uppfattning om att de fortfarande är lika misstänkta ändå. Jag menar att man inte borde lämna sådana kommentarer, säger Sven-Erik Alhem.

Frisläppandet väntat enligt advokaten

Den 41-åriga kvinnan släpptes fri klockan 10.56 på fredagsförmiddagen och hennes advokat var inte förvånad över beslutet.

– Inte med tanke på den så kallade bevisningen som jag fick höra under polisförhören, säger Amanda Hikes. 

Advokaten vill inte gå in på vad hon har pratat med den 41-åriga kvinnan om och hon vill inte heller berätta om kvinnan kommer att fullfölja resan till Thailand som hon skulle på när hon greps.

– Det vet jag faktiskt inte, och det är inget jag skulle berätta i så fall, säger Amanda Hikes.

Enligt polis och åklagare är kvinnan och hennes 18-årige pojkvän fortsatt misstänkt för mordet på den 68-årige mannen och mordförsöket på den 63-åriga kvinnan i en sommarstuga utanför Arboga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet