Parkourpark i Fagersta kan bli verklighet

Uppdaterad
Publicerad

I Fagersta har sporten parkour blivit populärt bland kommunens ungdomar som ett alternativ till klassiska lagsporter. Efter ett medborgarförslag ska kommunen nu se över möjligheten att bygga en parkourpark.

Parkour kallas den träningsform som kort och gott går ut på att förflytta sig från punkt A till punkt B på ett så gymnastiskt och fantasifullt sätt som möjligt.

– I många andra sporter finns tydliga mål, som till exempel fotboll går bara ut på att få bollen i mål. Inom parkour är du fri att göra vad du vill och bara har kul, berättar Markus Andersson som håller parkourträningar med barn 10-13 år i Fagersta.

Kötid för parkourträning

När han tillsammans med Fagersta Gymnastikförening drog igång träningstiderna så skrev ett 30-tal barn upp sig på en gång, numera är det kötid för att få en plats.

– Jag tror de flesta uppskattar att inte vara med i ett lag, här är man fri att göra vad man vill och anpassa sig efter egen kropp och förmåga, säger Markus Andersson.

Har saknats i Fagersta tidigare

Intresset för sporten har också visat sig i form av ett e-förslag om en parkourpark som lagts upp på kommunens hemsida. Efter att ha fått tillräckligt många röster så ska förslaget nu behandlas inom kommunen.

Markus Andersson saknade själv parkour som aktivitet när han var yngre. Därför har han tränat både gymnastik och klättring som innehåller viktiga moment för parkour.

”Gillar att göra volter”

10-åriga Alvin Henriksson är en av de som fått plats i Markus parkourgrupp. För honom passar den fria träningen utmärkt.

– Jag har testat fotboll, men tyckte inte det var så kul. Jag gillar mest parkour, det är kul att ta sig fram så fort som möjligt och göra volter, säger Alvin.

Behövs ingen utrustning

Både han och Markus hoppas att förslaget om parkourpark i Fagersta ska bli verklighet.

– Det skulle betyda jättemycket. Då kan man gå dit och träna när man vill under säkrare förhållanden än i vanliga parker eller på stan. Man behöver egentligen ingen utrustning utan det är bara gå och köra, säger Markus.

– Då skulle jag vara där varannan dag och träna, säger Alvin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.