”Vi har provat med aceton, thinner, målarfärgsskrapor. Men nej, det sitter” säger Camilla Nordvall. Foto: SVT

Efter spraykaoset i Kungsängen – här är beskedet

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre månader av oro och frustration kommer nu besked åt de boende i Kungsängen i Köping som fick bilar och hus nedsprayade med färg när Mälarenergis ställverk målades. De kan söka ersättning via entreprenörens försäkringsbolag.

– Vårt försäkringsbolag kommer att reglera skadan. De kommer titta på varje ärende och se vilken ersättning som ska ut helt enkelt, säger Sabina Kraupp, kommunikationsansvarig Infratek.

Så de drabbade kommer att få ersättning för saker och ting som blivit förstörda av färgen?

– Det betyder ju inte att alla garanterat kommer att få ersättning, för det är klart att det finns vissa komplicerade fall. Men generellt så ja, man kommer kunna få ersättning för skadan.

Tre månader i frustration

Det har gått tre månader sedan SVT besökte Kungsängen i Köping. Sedan dess har många varit frustrerade och oroats över att ingen av de inblandade parterna – Mälarenergi, entreprenören Infratek eller underentreprenörer –  riktigt skulle ta ansvar för det som hänt och att det i slutänden skulle bli de själva som fick stå för kostnaderna.

”Allt är prickigt”

En del har hittills betalt tusentals kronor i självrisk i försök att sanera bilar men utöver det har inte mycket täckts av deras privata försäkringar, upptäckte Jörgen Hansson.

– Trädgårdsmöbler, cyklar, krukor, växter, mobiltelefonen som låg ute…allt är prickigt. Men det räknas inte som skada, utan som skönhetsfel, berättar han efter att han varit i kontakt med sitt eget försäkringsbolag.

Information under tisdagen

Men nu meddelar alltså entreprenören Infratek att deras försäkringsbolag kommer att reglera skadan.

Läs mer: Bostadsområde blev helt övertäckt av sprayfärg

Under tisdagen börjar de skicka ut information, direkt i brevlådor eller med post, till alla drabbade om hur de ska gå tillväga för att söka ersättning.

Vad kan de få ersättning för då?

– Det går inte att svara på såhär. Det är det som försäkringsbolaget måste titta på i varje enskilt fall, säger Sabina Kraupp, kommunikationsansvarig Infratek.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.