Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt, väldigt tråkigt”, säger eleven Filip Eriksson, en av alla som vad med på manifestationen på måndagskvällen inför Salas kommunfullmäktige. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Philip, 7, protesterar mot planer på skolstängningar i Sala: ”Haft mardrömmar”

Uppdaterad
Publicerad

Förskolepedagoger, grundskolelärare, föräldrar och elever slöt upp för att visa sitt missnöje. Anledningen är förslaget på stora besparingsåtgärder som lagts fram av skolkontoret i Sala kommun.

– Det är väldigt tråkigt. Jag har nästan haft mardrömmar, jag tänker på det ibland när jag sover, säger Philip Eriksson som går på Kila skola.

Manifestationen, arrangerad av fackförbunden Sveriges lärare och Kommunal, ägde rum utanför ett snöigt Folkets hus i centrala Sala. Och tydliga plakat restes i skyn för att visa missnöjet och oron över situationen.

– Vi behöver agera. Det här påverkar våra medlemmar och kollegors arbetsmiljö, och våra elevers skolgång, säger Marita Karlström Andersson, ordförande för Sveriges lärare i Sala.

Nedläggningshot mot skolor i Sala

Anledningen är dels förslaget om att stänga fyra skolor och två förskolor, men också för att förhindra att ytterligare besparingar drabbar lärarkåren och eleverna.

– Det är viktigt att man inte minskar på personalstyrkan och ökar barngrupperna. Det ser vi en stor oro över, fortsätter Catharina Rothoff, huvudskyddsombud på Kommunal i Sala.

”Tänk på barnen”

Familjen Eriksson var på plats med sitt plakat med det tydliga budskapet: ”Tänk på barnen”.

– Jag och min pappa har gått på den skolan, nu vill jag att mina barn ska få göra det också. Vi bor på landet för att ha nära till en skola där ute där det är lugnare för barnen, säger pappan Ola Eriksson.

Inget besked från kommunalrådet

Inget besked finns dock än från Salas politiker om hur de kommer göra med förslaget från skolkontoret. Kommunalrådet Amanda Lindblad (S) säger att de har lagt 100 miljoner kronor till skolan kommande fyra åren.

Hon säger vidare att kommunerna behöver få ökade statsbidrag för att kunna satsa ytterligare.

– Vi gör verkligen vad vi kan för att prioritera skolan och övriga välfärden, säger Amanda Lindblad.

Skolchefen: ”Vi vill ha en hög kvalitet”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur mår skolorna? I klippet motiverar Anna Wiklund, skolchef på Sala kommun, förslagen att lägga ner flera skolor i kommunen. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Förslaget i korthet

Skolkontoret i Sala kommun har gjort en utredning för att ta fram en bättre skolorganisation. Förslaget – som tagits fram för att öka kvalitén och minska på kostnaderna – skulle innebära att fyra skolor och två förskolor skulle läggas ner.

Det handlar om Kila skola, Hedens skola, Åby skola och Varmsätra skola, samt Åby förskola och Salbo förskola.

Ett beslut kommer tas den 12 december av skolnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nedläggningshot mot skolor i Sala

Mer i ämnet