Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås, poängterar att det är individer och inte grupper som ligger bakom stenkastningen. Foto: SVT, TT

Polisen: Stenkastningarna ett bakslag till följd av ökad närvaro

Uppdaterad
Publicerad

Ett femtontal personer kastade sten och sköt raketer mot VL-bussar och polisen på Bäckby under måndagskvällen och natten mot tisdag. Lokalpolisområdeschef Lars Jansson tror att händelserna har en koppling till att polisen har ökat aktiviteten mot vissa personer och företeelser i området.

Att man inte kunde gripa någon handlar enligt polisen om att det är svårt att bevisa vem som faktiskt kastade sten. Lars Jansson, lokalpolisområdeschef i Västerås, poängterar att det är individer, och inte en grupp människor, som ligger bakom stenkastningarna.

Läs mer: VL-personal attackerades med stenar

– Det är inte vem som helst utan det är ett fåtal individer som ställer till med de här problemen. Det finns problem i området men det är inte problemområden, säger han.

Ett bakslag

Han tror att händelserna kan ha koppling till att polisen har ökat sin närvaro på Bäckby.

– Om vi ökar aktiviteten kan det bli, som en följd, ett bakslag. Innan det blir bättre så kan det först bli något sämre. Det här kan vara en sådan typ av reaktion mot de åtgärder vi har gjort mot individer och företeelser i området, säger Lars Jansson.

Läs mer: Flera polisbilar skadades

Hur allvarliga var händelserna?

– Att det kastas sten mot fordon och personer är allvarligt, men som händelsen utvecklade sig är det mindre egendomsskador och inga personskador, säger Lars Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.