Foto: SVT

Polisen varnar för dödliga drogen

Uppdaterad
Publicerad

I Västerås, Köping och Hallstahammar har polisen vid ett flertal tillslag funnit fentanyl. Nu varnar polisen i Västmanland för den dödliga drogen.

Tidigare i veckan rapporterade SVT om det narkotikaklassade preparatet fentanyl som fått stor spridning i Sverige. Fentanyl är ett starkt smärtstillande läkemedel som är 50 gånger starkare än rent heroin. Preparatet har används även av missbrukare med många dödsfall till följd.

– Den släcker ut möjligheten att kunna andas och den kan även slå ut hjärtat. Har man använt den och inte får läkarvård är risken stor att man avlider, säger Per-Erik Lundberg, på polisen i Västmanland.

”Stor risk för olyckor”

Fentanyl finns som både plåster, tabletter och nässpray. Per-Erik Lundberg säger att det också finns indikationer på att det narkotikaklassade läkemedlet finns som ett vitt pulver.

– När ett pulver kommer ut till missbrukare som är ovana att hantera det, då är risken för olyckor överhängande, säger han.

Enligt Lundberg finns ännu inget bekräftat dödsfall till följd av drogen i Västmanland, även om polisen sett flera allvarliga fall av förgiftning.

Sex tillslag i länet

Polisen har under de senaste två månaderna genomfört husrannsakningar på 32 håll i landet. I Västmanland har beslagen skett vid husrannsakningar i Västerås, Köping och Hallstahammar.

– Vi har gjort beslag av fentanyl vid sex tillfällen, både när vi letat efter det specifikt men även vid andra tillfällen, säger Per-Erik Lundberg.

Tillslagen har skett dels mot personer som tidigare varit kända för polisen, men också mot personer som tidigare gått under polisen radar.

Höjer ett varningens finger

Han tror inte att Västmanland har mer fentanyl än något annat län, men han menar att drogen är sprid på många håll.

– Det är ett problem som jag vill höja ett varningens finger för. Det är en särskilt farlig typ av narkotika, säger Per-Erik Lundberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.