Foto: privat

Polisen postar personliga brev

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal poliser i Västmanland postade på måndagen brev till höga chefer och politiker. I breven beskriver de sitt missnöje över bland annat dåliga löner och ny organisation.

– Det var och en skriver är ju deras egna tankar, säger Ralf Andersson, polis i Västmanland.

Initiativet till breven som lades på lådan på måndagen kommer inte från facket utan från poliserna själva.

”Felaktig bild av att allt fungerar”

Syftet sägs vara att ge, framförallt höga chefer och politiker en bild av hur verkligheten ser ut för poliserna i tjänst.

– Den bistra sanningen är att vi lever med en konstant resursbrist, dålig arbetsmiljö och dåliga löner, säger Ralf Andersson, som också är polisförbundets ordförande i Västmanland.

Vill påverka politikerna

– Många är kritiska till den bild som myndigheten förmedlar till politiken, att allt skulle vara i harmoni och fungera bra. Vi som finns ute på gatorna vet att det är en bild som inte stämmer, säger Ralf Andersson.

– Och så länge politikerna har en bild av att polismyndigheten fungerar bra, kommer det ju inte att finnas en politisk vilja att förändra.

Tror ni att det kommer ha någon effekt?

– Det får vi se. Men ingen tvekan bör ju råda om hur organisationen mår. De här breven är ju ändå ett tecken på att organisationen står på feberläge, säger Ralf Andersson, polis i Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.