Foto: SVT

Räddningschefen inväntar lokal förhandling

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen lämnade i stort sett samtliga deltidsbrandmän i Arboga och Kungsör in varsel om uppsägning. Räddningschefen i Västra Mälardalen inväntar nu underlag för

Debatten kring det nya avtalet RIB-17 har förts en längre tid och igår kom varsel om uppsägningar från nästan samtliga deltidsbrandmän i Arboga och Kungsör.

– Vi har haft diskussioner de nya ersättningarna och vilka som tjänar på det och inte, säger räddningschef för Västra Mälardalen Jens Eriksson.

Förstår du att de protesterar?

– Det finns ju faktiskt vinnare i det här nya avtalet också, hur många det är ska jag inte uttala mig om men det finns de som gör en vinst också.

”Avtalet är undertecknat av alla parter”

Hur ser du på det nya avtalet RIB-17?

– Det är en konstruktion som man har gjort mellan Kommunal, Vision, Brandmännens riksförbund och Sveriges kommuner och landsting. I det här har man valt att ta bort OB-ersättning och bilersättning för att istället lägga det på beredskapsersättning. Det intressanta är att det är ett centralt avtal som är undertecknat av alla parter.

Inväntar förhandling

Ser du att det går att lösa frågan?

Det är för tidigt att säga. Vi ska förstås sätta oss ner och analysera. Det vi väntar på är de som varslat om uppsägning ska återkomma med en förhandling, för vi vet egentligen inte vad de vill.

Skulle ni klara ert uppdrag om uppsägningarna gick igenom?

– Det är en hypotetisk fråga, det är samma sak som att alla heltidare skulle vara sjuka samtidigt, det gör man förstås inte. Men då får man ju planera om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.