Foto: SVT

Ramadan avslutades med stor fest i ABB-Arena

Uppdaterad
Publicerad

Nu avslutas den muslimska heliga månaden Ramadan. Avslutningen firades med en stor fest i ABB arena i Västerås. Det är första gången en stor folksamling, mellan 1500 och 2000 muslimer, firar på en och samma plats i Västerås.

Dagen kallas Eid al Fitr som muslimer firar årligen efter fastemånaden Ramadan. Det är fastbrytandets högtid i den islamiska kalendern.

Under hela fastemånaden kunde de muslimer som fastade inte äta och dricka någonting under nästan 21 timmar. Men nu är det dags att de få äta god mat och dricka vad de vill och när som helst.

Pressansvarig för Västerås moskè, Hussein Hassan, berättar för SVT Västmanland att dagen börjar med eid-bönen som hålls första gången i Västerås utomhus på en stor öppen plats. Mellan de som har deltagit i bönen utbyts gratulationer som ”Eid mubarak” samt böner för varandra som ”må Allah acceptera våra handlingar”.

Eid betyder fest

Många muslimer fastade hela månaden då Ramadan pågick, men då den är slut är det enligt tron förbjudet att fasta. Därför brukar många äta några dadlar till frukost före eidbönen som ett tecken på att man inte fastar.

På arabiska betyder Eid något som återvänder och upprepas vid en viss tid. Ordet Eid har med tiden kommit att avse en fest.

Ordet Fitr är roten till ordet Iftar – att bryta fastan – och betecknar slutet på fastemånaden. För att befinna sig under Allahs blick under en lång tid under många gå till eidbönen en väg och komma tillbaka efter bönen en annan.

Firar tillsammans

Hussein Hassan berättar att efter eidbönen bjuder Västerås moské tillsammans med andra muslimska föreningar på mat och fika till alla. Nästan 60 personer jobbar som volontärer under dagen. Han tillägger att det finns andra aktiviteter, tävlingar och priser för barnen som börjar efter bönen, och det pågår från klockan tio tills vid 16-tiden.

 – Vi är jätteglada att för första gången i Västerås fira Eid al-Fitr tillsammans med våra bröder och familjer, säger Hussein Hassan, pressansvarig för Västerås moskè.

Stor glädje bland barnen

Under festen sågs överallt barn med sina familjer som hade klätt sig i färgglada kläder. De barnen som SVT har pratat med berättar att de också har  fått gåvor från sina föräldrar.

Imamen för Västerås moskè, Fekri Hamad, belyser att före bönen är det viktigt för varje vuxen muslim som har ekonomisk möjlighet att skänka en viss summa till de som inte har råd att fira dagen. Summan motsvarar ungefär 75 kronor från vilka livsmedel köps och distribueras till fattiga.

Två Eid

Många muslimska föreningar firade Eid al Fitr under tisdagen. Det är därför att de muslimska föreningarna följer Turkiet som också firade dagen i går. De muslimska föreningar som firar Eid al Fitr i dag följer Saudiarabien som annonserade Eid al Fitr under onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.