Ekängsbadet har passerat sitt bäst-före-datum. ”Vi har kommit till vägs ände” säger kommunalrådet. Foto: SVT

Renoveras eller rivas – ovisst för badhuset i Surahammar

Uppdaterad
Publicerad

Först framåt årsskiftet räknar politikerna i Surahammar med att fatta beslut om vad som ska hända med det slitna Ekängsbadet. Om det ska renoveras, byggas nytt – eller helt enkelt bara rivas.

– Vi har skött badhuset och underhållit det över tid, men nu har vi kommit till vägs ände, säger kommunalrådet Tobias Nordlander (S)

Som SVT Västmanland berättat har Ekängsbadet i Surahammar varit stängt sedan i somras, och det på obestämd tid.

LÄS MER: Badhuset i Surahammar stängt på obestämd tid

Badet som byggdes 1969 är, trots större renoveringar och ombyggnationer både 2003 och 2007, i dåligt skick.

Stora skador

Bland annat finns sprickor i betongväggarna och i stålkonstruktionen runtom bassängerna, utöver det behöver reningsverk, ventilation och en del annat ses över.

–Vi väntar nu på ett beslutsunderlag med siffror både på vad det skulle kosta att renovera badet som det ser ut idag, men också på vad det skulle kosta att bygga nytt.

– Jag vill inte uttala mig om hur mycket pengar det kan handla om, men det är stora summor, säger Tobias Nordlander.

Har Surahammars kommun råd med det här?

– Det finns ingen organisation eller kommun som har råd att göra precis allt man skulle vilja, allt handlar om att göra prioriteringar och så också med det här, säger han.

Det tredje alternativet, det är att riva badhuset utan att bygga nytt.

Beslut före årsskiftet

Beslutet hoppas Tobias Nordlander kommer kunna fattas före årsskiftet.

Oavsett hur det slutar kommer Surahammar att vara utan badhus en längre tid, något som redan ställt till det för exempelvis skolorna som måste lösa simundervisningen på annat sätt – bussa eleverna till andra kommuner eller skjuta simundervisningen på framtiden.

Behöver en kommun ha ett badhus då?

– Inte nödvändigtvis men det är förstås bra. Det underlättar för skolorna och deras simundervisning och det är bra för kommuninvånarna i stort. Det ger möjlighet till rehabiliteringsträning och rekreation till exempel, säger Tobias Nordlander (S), kommunalråd i Surahammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.