Reporter Jenny om seriens genomslag

Publicerad

Under veckan har SVT Nyheter Västmanland uppmärksammat sjukdomen diabetes typ 1 bland barn. Serien har fått stort genomslag och reportern bakom inslagen, Jenny Berggren, har fått mycket respons från tittare runt om i landet.

– Framförallt har jag förstått vilken dold sjukdom det är och hur lite uppmärksamhet de här barnen får. Vi har hört av föräldrar, mor- och farföräldrar, förskolepersonal, organisationer och föreningar från hela landet den här veckan. Många har varit väldigt glada och tacksamma över att vi har belyst den här frågan.

”Jag har fått tänka om”

Har du lärt dig något nytt om sjukdomen under seriens gång?

Barn med diabetes

– Jag har lärt mig mycket. Jag var nog en av dem som trodde att jag visste eller i alla fall hade lite koll på vad det handlar om. Men jag har fått tänka om. Framförallt tänker jag nu på hur allvarlig den här sjukdomen är och vilken kamp det innebär varenda dag för de här barnen och familjerna att ta hand om den, med blodsockermätningar dygnet runt och med insulinbehandlingar. Och att när man inte är hemma och mamma och pappa kan göra det så är det ju någon annan som måste göra det, förskolepersonal, eller barnvakter.

Mer i ämnet framöver

Du har fått otroligt mycket respons på serien. Hur kommer du att följa upp det framöver?

– Vi kommer att återkomma till ämnet, så mycket har vi bestämt. När eller hur törs jag inte säga än men vi kommer att återkomma.

Hela veckans rapportering och kommande inslag hittar du på samlingssidan om barn med diabetes typ 1 här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn med diabetes

Mer i ämnet