Foto: Christine Olsson/TT

Så ska grannsämjan stärkas i Norberg

Uppdaterad
Publicerad

Idag drar projektet ”Goda grannar” igång i Norberg. Syftet är att nyanlända ska få information om vad man har för rättigheter och skyldigheter som hyresgäst – men det kommer också att ordnas aktiviteter som kommunen hoppas ska få grannar att träffas mer.

Norbergs kommun har beviljats drygt 380.000 kronor från Länsstyrelsen i Västmanland för projektet. En projektledare, som sätter igång idag, ska bland annat jobba med att ordna ”boskolor”.

– Om man inte har bott i Sverige förut ska man få en chans att lära sig regler, till exempel hur det fungerar med tvättstuga och andrahandsuthyrning, säger Karin Nordlund, integrationskoordinator i Norberg.

Karin Nordlund, integrationskoordinator. Foto: TT, Norbergs kommun

Läs mer: 16 projekt får ta del av Norbergs integrationspengar

Bakgrunden är enligt henne att nyanlända generellt sett har en lägre kunskap om rättigheter och skyldigheter som hyresgäst.

– Vi vill att de nyanlända ska bo kvar i Norberg, och trivas. Då gäller det att de inte blir av med sin lägenhet och att de vet hur man ställer sig i bostadskö, att man måste göra det på en gång efter att man har fått uppehållstillstånd, säger Karin Nordlund.

Städdagar och korvgrillning

Utöver boskolorna kommer projektledaren att jobba med att arrangera aktiviteter i bostadsområdena, som städdagar, korvgrillning och barnens dag. Det är också kopplat till att kommunen vill behålla de nyanlända som har kommit till Norberg.

– Vi vill att ”gamla” norbergare ska trivas med att ha nya norbergare som grannar och att de nyanlända lär känna folk, säger Karin Nordlund.

Projektet är ett samarbete med ABF, och till aktiviteterna hoppas man på sponsring från lokala handlare och hyresvärdar. Projektet kommer att löpa under större delen av 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.