Foto: svt/arkiv

SD-politiker åtalas för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad

En Sverigedemokratisk politiker i Västmanland har åtalas för hets mot folkgrupp efter att ha spridit ett meddelande som är nedsättande mot muslimer. På SD:s Facebook-sida i kommunen där han bor spred politikern ett kopierat meddelande i vilket det påstods att det är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige

SD-politikern åtalas för hets mot folkgrupp för att ha uttryckt sig nedsättande om muslimer med syftning på trosbekännelse. Han ska ha kopierat ett meddelande i vilket det påstods att det ”enligt Koranen är tillåtet för muslimer att våldta kvinnor i Sverige och att ”kåta muslimer” har ”sjuka, djävulska lustar” (ur åtalet).

Spreds på sociala medier

Meddelandet ska ha spridits via SD:s Facebooksida i kommunen där han bor den 13 december 2014.

SD-politikern menar att texten om ”kåta muslimer” aldrig skulle ha publicerats. I förhör säger han att det var ett misstag att den biten kom med, att han hade försökt redigera bort den texten men misslyckats.

Förnekar brott

I förhör säger SD-politikern också att det aldrig var menat att någon skulle ta illa upp av inlägget, och förnekar hets mot folkgrupp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.