Foto: svt/Pernilla Gillback

Sen upptäckt av högt blodsocker – sjukhus ändrar rutiner

Uppdaterad
Publicerad

Patientens höga blodsocker upptäcktes inte på flera dager. Nu ses rutinerna över på sjukhuset i Köping.

En patient med diabetes låg med högt blodsocker i flera dagar på Västmanlands sjukhus i Köping. Först när patienten kom till akutmottagningen i Västerås på grund av en blödning i munnen upptäcktes det mycket höga blodsockret.

Anledningen till att det tog så lång tid innan det upptäcktes berodde på att patienten lades in från en annan mottagningen än akutmottagningen.

– Det finns väldigt tydliga rutiner kring vilka prover som ska tas via den vanliga vägen, det är ovanligare att man läggs in från en annan mottagning. Då togs inte de vanliga proverna, säger chefläkare Johan Nordmark.

Rutiner ändras

Händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, av chefläkare Johan Nordmark. Rutinerna kommer nu att ändras för att undvika liknande misstag i framtiden.

– Läggs någon in så ska det inte spela någon roll var man kommit ifrån innan, nu kommer proverna tas jämt, säger Johan Nordmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.