Västerås Sinfonietta i Västerås konserthus. Foto: Jonas Bilberg/Västmanlandsmusiken

Sinfoniettan går ned på halvtid

Uppdaterad
Publicerad

Nu är beslutet fattat – musikernas tjänstgöringsgrad minskas.

Styrelsen för Västmanlandsmusiken bestämde sig på onsdagen för att minska tjänstgöringsgraden för Sinfoniettans musiker från 60 till 50 procent.

– Prognosen för de kommande åren visar ett underskott på närmare 4 miljoner 2018. Om inga åtgärder vidtas nu hotas Västmanlandsmusikens hela verksamhet, säger Anders Teljebäck (S), ordförande i Västmanlandsmusikens styrelse i ett pressmeddelande.

Beslut om nya neddragningar

Västmanlandsmusikens styrelse, som förutom Sinfoniettan också innefattar Västerås konserthus och Länsmusiken, lade i början av året fram förslaget att orkesterns tjänstgöringsgrad skulle minska från 60 till 50 procent.

Sveriges yrkesmusikers förbund, Symf, motsatte sig, och efter förhandlingar mellan fack och arbetsgivarsida möttes nu styrelsen igen för att bestämma vilka neddragningar som ska göras i Västmanlandsmusiken.

Oenigt styrelsebeslut

En oenig styrelse bestämde sig dock idag ändå för att minska tjänstgöringsgraden. Liberalerna röstade emot.

– Vi tycker det är helt onödigt. Därför röstade vi nej, säger Jesper Brandberg (L) kommunalråd i opposition.

Sinfionettans musiker kommer få behålla löner motsvarande 60 procent året ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.