I december 2014 brottades Sinthu Selvarajah ner i ett patientrum av flera poliser – avled senare på Västerås sjukhus. (Bilden till vänster är från ett tidigare tillfälle). Foto: Privat / SVT

Sinthu, 28, dog efter polisingripande – riksåklagare vill på nytt utreda dödsorsaken

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren vill att en ny rättsläkare ser över fallet med Sinthu Selvarajah, 28, som dog efter ett polisingripande på sjukhuset i Västerås 2014. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Sinthu Selvarajahs, 28, dog efter att ha övermannats av poliser på psykiatriavdelningen i Västerås i december 2014. Turerna i fallet har varit många, där polisernas ingripande och dödsorsaken varit föremål för utredning flera gånger.

Nu vill riksåklagaren att socialstyrelsens rättsliga råd gör en ny rättsmedicinsk bedömning av dödsorsaken. En annan rättsläkare har tidigare konstaterat att Sinthus död orsakades av polisernas ingripande.

Fallet Sinthu

Susanne Keavergaard, som leder förundersökningen, säger till Ekot att man vill ha en ”second opinion”.

– Nu vill vi att en annan instans ska få titta på samma underlag och lite ytterligare underlag som vi har inhämtat för att se vilken bedömning de gör av polisens ingripande och mannens död. Om det finns ett orsakssamband och hur starkt det är, säger hon till Ekot

Förundersökningen mot poliserna lades först ned men har sedan Ekot granskat fallet tagits upp flera gånger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Sinthu

Mer i ämnet