Foto: Robert Gustavsson / SVT

Trafikutskottets ordförande: ”Sjötransporterna måste öka”

Uppdaterad
Publicerad

Godstransporterna måste öka på mälaren och i andra svenska vatten. Samtidigt måste lastbilstransporterna halveras om vi ska klara miljömålen.

Det menar Trafikutskottets ordförande, Karin Svensson-Smith (MP) som besökte hamnen i Västerås i på måndagen.

– Jag är här idag för att det är bråttom att få mindre med olja i transporterna. Sjöfarten är alldeles för lite använd i Sverige. Vi behöver pråmar som kan köra en hel del av det som annars är lastbilstrafik. I mälarregionen så är hälften av det som körs i lastbilarna sten, sand och grus. Jag skulle vilja att pråmarna tog det istället så att vi får mindre med lastbilar på vägarna, säger Karin Svensson-Smith (MP). 

Trafikutskottets ordförande, Karin Svensson-Smith (MP) Foto: Robert Gustavsson / SVT

Läs mer: Mälaren – en sexfilig motorväg

Karin Svensson-Smith menar också att det skulle bli mindre klimatpåverkan och mindre risk för olyckor om man valde att sköta godstransporterna på sjön.

– Det är faktiskt även väldigt kostnadseffektivt. Vattnet är väldigt billigt både när det gäller investeringar och underhåll jämfört med både väg och järnväg, säger Karin Svensson-Smith (MP). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.