Väktare som patrullerat runt sjukhuset i Västerås har de senaste dagarna noterat flera Pokémon-jägare. Foto: SVT

Sjukhusets uppmaning: Låt monsterjakten vila

Uppdaterad
Publicerad

Mobilspelet Pokémon Go lockar in obehöriga på sjukhusområdet och påverkar verksamheten. Nu uppmanar sjukhuset i Västerås sina besökare och anställda att avbryta monsterjakten inne på området.

Mobilspelet Pokémon Go har fullkomligen exploderat i popularitet sedan det släpptes i Sverige. Spelet har dock inte bara orsakat glädje utan också problem på många håll. Bland annat har kvinnojouren i Västerås uppmärksammat att det samlas spelare utanför byggnaden för deras verksamhet.

Pokéstops vid barnkliniken

Nu har även sjukhuset i Västerås märkt av problem med monsterjakten. I ett meddelande uppmanar sjukhuset till att inte spela Pokémon Go inne på sjukhusets område. Väktare har bland annat noterat personer som varit i jakt på pokemons inne på området.

– Som jag har förstått det så har vi flera ”hot-spots” inne på sjukhuset. Bland annat en vid barnkliniken och en på röntgen, det är förstås väldigt olämpligt, säger Liselott Sjöqvist.

Ytterligare ett problem som hon beskriver är att personer kommer på obekväma tider då sjukhuset är mindre bemannat.

Personal ska ha spelat

Patienter har också uppmärksammat sjukhuset på att personal ska ha spelat spelet på arbetstid.

– Det är förstås helt oacceptabelt, säger Liselott Sjöqvist.

Förutom meddelandet har sjukhuset också kontaktat företaget bakom spelet för att komma till bukt med problemet.

Läs mer: Pokémon-trubbel utanför kvinnojouren

– Jag har mailat med företaget under gårdagen och de verkar tillmötesgående och svarade att de skulle se över placeringarna av sina ”hot-spots”, säger Sjöqvist.

Två cykelolyckor

Pokémon-hysterin har påverkat sjukhuset i Västerås på mer än ett sätt. Enligt Liselott Sjöqvist har skador i samband med spelandet också märkts av.

– Senast idag hörde jag om två cykelolyckor som ska ha varit relaterade till spelandet av Pokémon, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.