Civilministern: Personalen ska sättas i fokus

Uppdaterad
Publicerad

– Regeringen måste ta fram styrmedel som landsting och kommuner kan använda sig av och som sätter personalens villkor i fokus, säger civilminister Ardalan Shekarabi (S). Han menar att offentlig sektor måste se över anställningsvillkoren för att ta tillbaka personalen från bemanningsföretagen.

Vi har tidigare berättat om sjuksköterskan Emelie Lanbro som höjde sin lön med nästan 140.000 när hon gick från att vara offentliganställd sjuksköterska till ett bemanningsföretag.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) menar att så får det inte se ut.

Bemanningen i sjukvården

”Regeringen måste jobba med styrningen av offentlig sektor”

– Det visar att vi har ett behov av att jobba med de både styrningen och organisationsutvecklingen inom offentlig sektor, säger civilministern. Han menar att den typen av förhållande, som löneskillnaden utgör, påverkar verksamhetens kvalitet.

– Ser vi det långsiktigt så påverkar det också förutsättningarna för att vi ska kunna ha en välfärd som är likvärdig och av hög kvalitet, säger Ardalan Shekarabi.

Skenande kostnader

De senaste åren har landstingen i Sverige tagit in en allt större andel sjukvårdspersonal via bemanningsföretagen. 2011 betalade landsting och regioner i Sverige 2,45 miljarder för inhyrd personal i sjukvården. Tre år senare, 2014, hade den summan ökat med nästan 40% till 3,41 miljarder.

– Ser man det ur ett skattebetalarperspektiv är det så klart inte bra att det här drar iväg och pengarna hamnar i andras fickor, säger mats Beskow som är HR direktör på landstinget i Västmanland.

Han menar att bemanningsföretagen utnyttjar situationen för att tjäna pengar när landstingen har svårt att rekrytera.

”Måste se över sin personalpolitik”

Att det är bemanningsföretagen som är problemet vill inte arbetstagarna hålla med om. Från läkarförbundet, som representerar en kår som gick till bemanningsföretag ett par år tidigare än sjuksköterskorna, menar man att det istället är landstingen som måste se över sin personalpolitik om man vill ha tillbaka sin personal.

– Dels handlar det om en långsiktig planering, vilket vi har påtalat i många år, säger Heidi Stensmyren som är ordförande i Läkarförbundet.

– Sen handlar det om bra arbetsvillkor, möjlighet att påverka sitt eget arbete och om att få uppskattning för det jobb man gör, fortsätter hon.

Shekarabi: Effektiviserar vi, måste vi också se till vad olika anställningsformer kostar

Civilministern ser också en möjlighet att bemanningstrenden finns även inom andra områden än sjukvården.

– När vi jobbar med effektivisering av offentliga verksamheter så måste vi börja ta hänsyn till hur olika anställningsförhållanden påverkar kostnadsutvecklingen i offentlig sektor, säger Ardalan Shekarabi. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningen i sjukvården

Mer i ämnet