Foto: SVT/TT/Jocke Berglund

Skogsbranden ska bli teaterföreställning

Uppdaterad
Publicerad

Skogsbranden i Västmanland 2014 drabbade, och drabbar alltjämt, många invånare i länet. Hösten 2018 ska händelserna kring branden skildras i en föreställning på Västmanlands teater.

Niklas Hjulström tillträdde som chef för Västmanlands teater sommaren 2016, och det var han själv som fick idén att göra skogsbranden till en teaterföreställning.

– Jag vill att teatern ska fungera som en god vän som man pratar med, får goda råd av, kan kritisera, eller tröstas av. Då är det alltid bra att öppna en diskussion – vad är det för ämnen som berör så många som möjligt, och då var det ganska naturligt att hamna på Västmanlandsbranden, säger han.

Skogsbranden i Västmanland

Personligt och känsligt

Niklas Hjulström kommer själv att regissera föreställningen. Dramatikern Jerker Beckman har det huvudsakliga ansvaret för att skriva pjäsen.

– För mig är det väldigt viktigt att föreställningen kommer från de berättelser som finns här om branden. Än så länge har jag bara idéer och ingen struktur, säger Jerker Beckman.

Jerker Beckman Foto: SVT

Han har i åtanke att ämnet är väldigt personligt och känsligt för många västmanlänningar.

– Å ena sidan måste man förstås vara inkännande och respektfull till människors historier. Men det är också därför det blir en så stark dramatik, för att det handlar om känslor, det handlar om personliga historier, säger Jerker Beckman.

Pjäsen kommer inte vara en enskild människas historia, utan ett hopkok av olika historier, enligt dramatikern.

– När vi pratar med folk så pratar vi om hur de förhåller sig till att deras historia offentliggörs, säger han.

”Det ska vara tungt att gå på teatern”

Hans förhoppning är att föreställningen ska ha en helande effekt.

– Jag hoppas att det här kan vara en del i att folk ska kunna gå vidare i sina känslor kring den här branden, säger han. Det är det konsten ska göra – fånga något som känns. Det är tungt. Det ska vara tungt att gå på teatern, men i slutändan ska det hela en, det är vårt mål. 

Forskare delaktiga

På onsdagskvällen anordnades föredrag och samtal om branden i Västmanland på teatern. Förutom regissören och dramatikern deltog en räddningsledare och ett team av forskare som på olika sätt undersöker hur människor, relationer och miljö har påverkats av katastrofen. Niklas Hjulström och Jerker Beckman ska samarbeta med forskningsteamet när pjäsen skrivs, och välkomnar att allmänheten vänder sig till teatern med sina berättelser kring branden.

Även teaterchefen bär med sig att händelsen som ska skildras är oerhört känsloladdad.

– Vi vill ju hitta den där stämningen som var de där dagarna, och det gör ju att vi kommer behöva ge oss in i själva händelseförloppet. Vi är medvetna om att vi  måste gå varsamt fram. Det är många som ännu inte har bearbetat det här, säger Niklas Hjulström.

”Skönt att vara igång”

Han är glad att nu kunna ta tag i projektet på riktigt.

– Det känns jättespännande, säger han. Det är skönt att vara igång. Jag har gått och väntat under hösten tills Jerker börjar jobba och vi verkligen kan ge oss in i berättelserna. Det innebär också att vi kommer att prata med en massa intressanta människor, det känns jättekul.

Premiär av föreställningen om skogsbranden i Västmanland är planerad till hösten 2018 vid Västmanlands teater.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet