Släktingen: ”Han är oskyldig”

Uppdaterad
Publicerad

SVT har talat med en nära släkting till den man som idag har friats, efter att ha suttit nästan tio år i fängelse för grova våldtäkter på sin dotter.

– Det är som jag har sagt hela tiden, han är oskyldig, men det är ingen som har lyssnat på oss, säger en nära anhörig.

Hur kommer det sig att du hela tiden har trott att han är oskyldig?

– Lever man väldigt nära en person känner man hur personen är och han har inga sådana här konstiga tendenser som har utmålats.

Vad säger han idag?

– Han är jätteglad att äntligen ha fått en friande dom som bevis för sin oskyldighet, det är bara synd då att inte rättssystemet har lyssnat på honom tidigare.

– Nu ställer man sig frågan, är det fel på rättssystemet eller åklagaren som har drivit sin linje, åklagaren struntade i att göra vissa utredningar som hade kunnat styrka att det här stämmer inte.

Vad säger han om tiden i fängelset?

– Vad hade han för val egentligen, han fick möjlighet att jobba sju dagar i veckan och sedan ringa hem tre, fyra gånger om dagen och det gav honom kraft att klara nästan tio år i fängelse som oskyldigt dömd.

Blir det tal om skadestånd nu?

– Det är möjligt att det blir tal om skadestånd men det har inte varit hans största önskan utan den handlade om att bli frikänd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.