Ekbacksbadet i Arboga byggdes på 90-talet, och är ett exempel på badhus där det ska renoveras under nästa år. Foto: SVT

Badhusen slitna och kostsamma – men uppskattade

Uppdaterad
Publicerad

Badhusen i länet slits hårt och kostar kommunerna en hel del skattepengar. Men enligt en undersökning som SVT gjort verkar invånare tycka att de är värda sina slantar.

– Ett badhus är ju utsatt för mer slitage än till exempel en kontorsfastighet så visst kostar de mera pengar. Men allt är ju relativt så det beror på vad man jämför med, säger Lars Johansson på Kommunfastigheter i Arboga som har hand om badhuset där.

Så mår badhusen

Åtta av Västmanlands tio kommuner har badhus. SVT hörde sig för vilket skick de är i.

Flera, som är byggda i slutet av 60-eller början av 70-talet är i mycket dåligt skick.

I Västerås och Köping är det sedan tidigare bestämt att bygga nya, för omkring 350 respektive 300 miljoner. Och i Surahammar står politikerna inför att avgöra det slitna Ekängsbadet. Renovera, bygga nytt eller bara riva är frågan.

– Det handlar om stora pengar, berättade kommunalrådet Tobias Nordlander (S) i en intervju i SVT i början av oktober.

Undersökning på webben

Men invånare verkar tycka att badhusen ska prioriteras.

När SVT Västmanland, i samband med rapporteringen om badhuset i Surahammar, ställde frågan på webben om det ska finnas ett badhus i varje kommun, svarade över hälften av drygt 160 personer ja.

Även nya kräver sitt

Men även de nyare badhusen kostar då framförallt fukten sliter hårt på byggnad och inredning.

Ekbacksbadet i Arboga, som är från 90-talet, är ett exempel där det ska renoveras under nästa år. Mellan sex och sju miljoner läggs på bland annat ventilation och omklädningsrum.

– Ibland gör vi mindre saker och ibland får man ta ett större grepp. Men det är inte de här pengarna varje år. Det kanske rör sig om 700.000-900.000 i snitt utslaget per år, säg Lars Johansson på Kommunfastigheter i Arboga.

”Ja, det är värt det”

I Hallstahammar räknar politikerna med att lägga omkring sex miljoner på underhåll och renovering av bad under nästa år, bland annat på Vallmobadet i Kolbäck. Kommunen är ett exempel där ha eller inte ha badhus-diskussionen varit på tapeten tidigare.

– Ja, det är värt det. Vi kommer att ha kvar de här anläggningarna i Hallstahammar, säger kommunalrådet Catarina Pettersson (S) och syftar på Vallmobadet och Sporthallen.

Så gjordes undersökningen

På webben frågade SVT ”Ska det finnas ett badhus i varje kommun?”

164 personer svarade

Ja, jag besöker gärna ett badhus i närheten 23 procent

Ja, det är viktigt för simskola och rehabilitering 59 procent

Nej, det finns annat kommunen kan lägga pengar på 12 procent

Nej, jag visar mig gärna inte offentligt i badkläder 7 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.