Titta och ta gärna del av våra nyheter i SVT Nyheters app, men inte när du badar med dina barn. Foto: Robert Gustavsson / SVT

Slutsurfat i Köpings badhus – kommunen förbjuder mobiler och surfplattor

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 januari i år införde Köpings kommun förbud för mobiltelefoner och läsplattor på badhuset. – Jag ser ju att många föräldrar sitter med sina mobiler och surfplattor och det stjäl ju uppmärksamhet ifrån barnen, säger Marie Brolin, badmästare på Köpings badhus.

Det är ganska få drunkningar i bassängbad, men tillbuden har ökat de senaste åren. Personalen i badhusen runt om i landet larmar om tendenser som visar att föräldrar har sämre koll på sina barn.

– Man byter till exempel inte om och badar med sitt barn, utan uppslukas av läsplattor och mobiler och låter därmed barnet bada utan tillsyn. En annan effekt av bristande tillsyn av förälder är att det blir stökigare i badet, berättar badhuspersonal för oss, säger Göran Bertilsson, säkerhetsexpert Svenska Livräddningssällskapet.

”Barnklubb” vore önskvärt

– Jag tycker att det är synd att de inte erbjuder ett koncept att ta hand om barnen i badhusen så föräldrar kan bada och simma själva, lite som på Ikea med en speciell plats men jag förstår att det är svårt att få ihop det ekonomiskt, säger Göran Bertilsson, säkerhetsexpert Svenska Livräddningssällskapet.

Sämre simkunnighet hos både barn och vuxna

Förutom mobilförbudet höjs även åldern för bad på egen hand utan vuxens sällskap till 12 år den 1:a januari 2016 enligt rekommendation från Konsumentverket.

– En olycka sker så snabbt och om man inte har tillräcklig simkunnighet så sjunker man väldigt fort och det är inte alltid som barn skriker för att varna heller, säger Marie Brolin, badmästare, Köpings badhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.