Foto: TT

Smart välfärd i Västerås ska inspirera andra

Publicerad

Kamera istället för personal och dörrlarm för dementa. En smartare användning av digitala lösningar ska underlätta för människor att vara mer självständiga. Västerås har valts ut till ett nytt projekt av SKL.

Västerås är en av 10 kommuner som har valts ut att delta i Sveriges Kommuner och Landstings projekt LEDA för smartare välfärd från hösten 2016.

Målet är att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digital teknik för att underlätta för människor att vara självständiga och ha en god och jämlik hälsa. Med andra ord – att människor ska kunna utföra de uppgifter de klarar själva istället för att få hjälp av personal.

– Till exempel på äldreboenden. I stället för att personalen kliver in i ditt rum på natten för att kolla att du sover gott och mår bra, så har du en kamera i ditt sovrum. Det kan låta obehagligt för många men för hemtjänstens kunder har det här varit ett önskemål, säger Maria Gill, projektledare på Sveriges Kommuner och Landsting.

Dörrlarm ska ge frihet

Ett annat exempel är att boende på demensboenden kan få ett dörrlarm som signalerar till personalen när de går ut. På så sätt kan man ställa upp dörrarna och slipper låsa in folk. Personalen kan då fokusera sin kraft på att hålla koll på de personer de vet behöver stöd när de är ute.

– När man får kognitiv svikt kan man lätt bli förvirrad och ha svårt att hitta hem. Men man ska ändå kunna gå ut själv utan att vara inlåst, säger Maria Gill på SKL.

Alla kommuner ska dra nytta

Målet med LEDA–projektet är att de deltagande kommunerna ska dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper och sen sprida dem vidare till hela landet. 

– Vi ser mycket fram emot att vara med i programmet LEDA för smartare välfärd. Vi är utvalda för att vi dels har värdefulla erfarenheter av digitalisering inom vård och omsorg, dels för att vi har visat att vi vill fortsätta utvecklas och är bra på att dela med oss av vår kunskap till andra kommuner, säger Mats Rundqvist, strateg på Sociala nämndernas förvaltning i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.