Stefan Jonsson, arbetsledare för skateparken, berättar om bygget för reporter Anna Lundh Liljegren. Foto: Melker Blomberg/SVT

Snart klart för skejt i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I sommar invigs Västerås nya skatepark. Bygget kostar närmare 10 miljoner kronor och parken är en av de större i Sverige.

– Det betyder mycket, både för de som kommer använda anläggningen men också för Västerås. Just att Lögarängen blir en aktivitetspark där man träffas, säger Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare och en av de ansvariga från kommunen.

”Önskar det funnits på min tid”

Planerna på parken har funnits i många år men först förra sommaren började bygget. Stefan Jonsson är arbetsledare. Han har själv skejtat sen barnsben och har byggt skateboardbarker i sju år.

– Det är jättebra att de bygger det här. Det är något jag hade önskat hade funnits på min tid, säger Stefan Jonsson.

Gratis åkning för alla

Parken, som är 2 000 kvm stor, kommer att vara öppen för alla och det blir gratis att åka. Man tittar nu också på hur det har funkat i andra parker när det gäller fördelningen mellan till exempel de som åker skateboard och de som vill åka kick bike. Skateparken är en av de större som byggts i Sverige. Invigningen sker i sommar och förväntningarna är höga.

Genererar turism

– Det finns ett jättestort önskemål bland skejtare som vi haft kontakt med. och den här typen av åkning finns inte alls i Västerås så det kommer nog vara väldigt mycket folk här, säger Lars Wiberg.

– För skateboardåkare betyder det mycket att ha en samlingsplats. Sen genererar det en hel del skateturism, skateboardåkare är rätt mobila, säger arbetsledaren Stefan Jonsson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.