Gång- och cykelvägar röjs före bilvägar. Foto: SVT Arkiv

Snål budget för snöröjningen

Publicerad

Budgeten för snöröjningen i Västerås ligger på cirka 30 miljoner per år, men det är bara ett av fem år som utfallet av budgeten har blivit detsamma som anslaget och det var 2014.

Perioden 15 oktober till 15 april räknas som vintertid på tekniska kontoret i Västerås. Då är kontoret bemannat dygnet runt med ansvar för vinterväghållningen. Årets budget gick åt efter bra ett halvår och har i nuläget gått back med 10 miljoner, hur det slutar vet vi först när december är över.

– Den siffran skulle behöva höjas för att vi ska klara av budgeten flera år i rad, så är det, säger Sandra Johansson vinteransvarig på Västerås stad.

Vinter i Västmanland

Jämställd snöröjning

För några år sedan började man prioritera gång och cykelvägar före bilvägar i Karlskoga, något som har kallats jämställd snöröjning. Anledningen till att det blir jämställd snöröjning är att det är kvinnor och barn som i större utsträckning använder gång och cykelvägar, medan männen oftare tar bilen. I Västerås har man inspirerats av Karlskogas metod men anser att man redan är jämställd i det avseendet.

– Här upplever vi att vi har ett ganska bra jämställdhetsperpektiv på snöröjningen, för vi går ut tidigt och kör gång och cykelvägar som är prioriterade tidigt, redan från två centimeter snö och sen tar vi cykelvägnätet vid 3-5 centimeter.

Anpassa kraven efter årstiden

– Man ska alltid kunna ta sig fram och vi har höga krav på gång och cykelbanor på bussgator och farligt godsväg. Bostadsgator är lågt prioriterade så där får man tåla en sämre standard. Många tar ingen hänsyn till att vi har årstiden vinter och att man behöver ta det lite lugnare, det går inte att cykla till jobbet på sju minuter som man är van att göra på sommarhalvåret. Man får anpassa sig till att vi bor i ett land med fyra årstider, säger Sandra Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinter i Västmanland

Mer i ämnet