Foto: SVT

Efter år av brist på socialsekreterare – risk för långtgående konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Västerås är en av de kommuner som dras med stora problem att få fram personal. En enkät gjord av Dagens Samhälle visar att åtta av tio kommuner har brist på socionomer. I nuläget behövs närmare 1000 socialsekreterare runt om i landet.

Förutom att det dagliga arbetet blir lidande riskerar bristen på personal att få långtgående effekter för kommunens individ- och familjeomsorg.

– Utvecklingsarbetet får läggas åt sidan och då blir det svårt att behålla den personal vi har. Det är också svårt att hitta arbetsledare, vilket leder till att nyanställda inte får tillräckligt stöd. Då finns risk att de inte stannar kvar i yrket, säger Gunilla Westberg, myndighetschef på sociala nämndernas förvaltning i Västerås i Dagens Samhälles granskning.

Västerås har precis som många andra kommuner bland annat höjt lönerna för att få socialsekreterare att söka och att stanna kvar, framför allt för dem som arbetar med myndighetsutövning. Trots det går rekryteringen fortsatt trögt och enligt uppgift till Dagens samhälle skulle närmare 30 socialsekreterare behöva nyanställas omgående i enbart Västerås.

– Vårt problem är inte att det saknas resurser. Vi har inrättat fler tjänster, men vi lyckas inte tillsätta dem, säger Gunilla Westberg.

Gunilla Westberg Foto: SVT

Under senare år har Västerås kommun i varierande grad tvingats förlita sig på inhyrd personal från bemanningsföretag. En lösning som inte alltid varit helt lyckad.

– Inhyrning är kostsamt och kan medföra kvalitetsbrister. Vi har dåliga erfarenheter av personal som inte varit kompetent. Därför har vi stramat åt och är noga med att ta referenser, säger Gunilla Westberg till Dagens samhälle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.